Friday, June 7, 2013

IVF - the beginning


Assalaamualaikum..
Lama juga saya memikirkan whether to write or not to write on my treatment. But I feel that I need to share so that if anyone of you nak go thru IVF, boleh la baca2 info2 & experience saya yg x seberapa ni kan. Sbb saya sendiri pun rasa happy bila baca experience org2 yg sedang mencuba kaedah ni. Terasa mcm 'you re not alone', but definitely we are not alone coz Allah will always be with us :)
OK let's start...
22 May 2013
Jumpa dr adilah minta advice whether to continue with IVF since IUI baru2 ni tak berjaya. Agak pening gak sbb tiba2 office nak buat team building on 14 June. Dengan confidentnye bgtau dr yg next p will be on 2 June..biasanya laa kalau 27 days cycle. So rasanya sempat pergi team building pehtu baru ada procedure2 ivf ni. So dr soh start makan progynova. Dlm kepala dok pikir, sapa nak inject kalau pi team building sbb nk bagi tugas tu dekat Am…errr..nantilah pikir.
Dr bgtau dia cuti & akan balik on 5 June tp dia dah siap tulis lah injection punye cite.

27 May 2013
Alamak dah p..oh no..cepat seminggu le pulok. Terus gabra, mcm mana ni, mcm x dpt je wat ivf sbb dr pun x de, ubat blom beli. Biasanya 2nd day p dah kena start injection. Lps tu teringat pula team building. Terus msg Dr sbb x tau mcm mana. Dr bgtau yg mmg x boleh pi team building..up to me to decide whether to do it now or postpone. Last2 aku ikut je gerak hati ni..nak teruskan

Dr kata teruskan makan progynova. Eh..eh..rilek je dr ni, aku dah gabra ni sbb ubat pun x beli. Terus call kak faudziah saje nk bgtau dia maybe nk kena ambil ubat..ada stock ke? Kak Faudziah pun gabra sbb stock mcm x cukup. Terus msg Dr lagi kata takut ubat x cukup, bla  bla bla.

Dr jawab dgn rilek & cool..x pe you maybe start injection jumaat 31 May..phew..lega gak tp dlm hati masih blur. Ckp ngan Am..iskh biasanya 2nd day p dah start amik injection, ni dah hari ke 5. Tp last2 terpikir, sape yg dr ni? Hehe..so ikut je lah ckp dr.

So 2-3 hari lepas tu dok communicate ngan Dr & Kak Faudziah psl dos ubat la etc. Dr soh stop progynova on 29th & start pergo & gonal injecton this Friday morning 31/5. Sian doctor tgh cuti pun kena jwb soklan patient, ye la..sbb dr je cuti patient x cuti..hehe

30 May 2013
Ptg ni nak jumpa kak faudziah beli ubat & belajar mcm mana nk inject. Suspense.  Harga ubat RM4,565 (consists of pergoveris, gonal, cetrotide, ovidrel). Ops tergezut I tgk harganya. Kak Faudziah pesan lg kena loving2 je masa wat ivf ni..alamak baru je tadi hangin sbb Am lambat masa nk pi amik ubat. Ok kak, will try my best..huhu.

31 May
Start pergo & gonal..injection by my personal Dr Am…huhu. Continue sampai jumpa Dr Adilah on 6th June. Experience? Perghh...mmg leceh jugak esp pergo tu kena larutkan dulu before inject. Gonal dah siap dlm pen dia. Ni gambar ehsan google..yg last sekali tu gonal




4 June
Suspense nye..ok ke telurku?..harapnye ok sepeti yg Dr nak. So far x de la bloated sgt2 tp ada la rasa. Cuma injection pergo tu 1st time je ok, seterusnya rasa pedih. Gonal ok je. Ya Allah, berikan yg terbaik utk ku..ameen. Khamis ni kena start cetrotide, kena inject malam..takutnye bila baca review sbb ada yg lebam kat bahagian injection..


Oklaa..nanti continue lagi, nak cite pasal scan semalam tp mcm dah panjang sgt pulak la entry ni..

2 comments:

  1. Semoga Allah permudahkan kali ini dan di beri rezeki kepada Sally seperti yang diharapkan...Lepas ni dapat kembar, kalau girl pinjamkan ke Kak Shah seorg!! hihihihih...

    ReplyDelete
  2. Thanks kak sha..doakan ye :)

    ReplyDelete