Friday, February 14, 2014

Salam Jumaat Adam..sedapnya sambal hitam Pahang

Assalaamualaikum..
Hari ni jumaat..yey esok cuti..x sabar nak jumpa Adam, patutnya Busu balik kl wknd ni tp x tau la kot dia nak sambung lg lepak kat Melaka.Actually blom habis pantang tp nk blk kl katanya..
Jom tgk budak kuat tido ni...hihi...


Eh sbnrnya, ada resepi yg nak diceritakan..hari tu aku buat sambal hitam pahang..ala tgk kat interent jek. Sbnrnya aku x tau pun psl sambal nih tapi masa tu aku balik Melaka. mak aku bagi bekal belimbing buluh 1 tupperware. Aku pun dok pikir asik2 masak lemak, buhsan. So aku pun google la apa lagi yg boleh dimasak guna belimbing. Maka tetiba aku nmpk byk resepi sambal hitam pahang ni, maka aku pun buatla. Aku malas nak cerita resepi, korang carik la kat blog :
http://mamawandiha.blogspot.com/2011/02/sambal-hitam-pahang.html

Aku cuma nak cerita experience aku wat sambal tu. Maklumla first time, aku plak org Melaka nak buat sambal Pahang, mmg confirm payah. Aku nak buat pun sebab aku ingtkan senang. Sbb melihat pada bahan2 dia takat bawang, ikan bilis, cili api (aku pakai cili akar je, x kuat pedas sbb aku ade keturunan Cina..alasan!) pehtu kicap & of course belimbing yg telah direbus. Tapi ingat! Rebus without air tau.

Part rebus without air tu la yg payah, sampai berpeluh keti, belimbing aku x kecut & x hitam seperti dlm gambar kat google. So aku dgn sesuka hati, lantak la...janji rebus..haha. Tapi turn out...sedap gak sambal aku tuh. Mmg marvelous..korang try laa..cuma mmg kena gigih la rebus tu. Aku rebus dekat 1 jam pun dah x tahan..tapi output nye mmg berbaloi.

Aku pun x sangka aku gigih merebus tp sebenarnya x la gigih tp dah terjebak...terpaksa kuteruskan jua.
So lepas ni kalau dpt byk belimbing buluh, aku pasti akan buat sambal ni, mmg awesome..

Inilah sambal ku yg dah tinggal seciput..sorry la gambar pakai hp je...hp plak zaman pop yeh2..layan je la


XOXO

Thursday, February 13, 2014

JJCP Chinese New Year holiday

Assalaamualaikum..
Baru2 ni cuti CNY...Am ajak balik Ipoh. Aku bukan takmoh balik tp taula CNY ni..musti jam punya. Company pulak bagi cuti from Thursday to Monday, apa laga...mmg kena balik la. Alhamdulillah, x jam ghopenye...maybe sbb kami bertolak awai pagi.

So..korang nak tau tak ape kami buat msa cuti CNY..err..lupa plak JJCP tu jalan2 cari pasal..hehe

Ari khamis sampai ipoh dekat2 zohor...tapi my mother in law minta we all singgah gopeng coz she was there. Kat gopeng ni ada rumah pusaka..so my MIL yg in charge & jadikan homestay. So kalau u guys ada any event kat Ipoh & need a place to stay you can keep in touch with me..ewah..pandai2 jer. You can just call this number..err lupa plak. Nanti i check balik the number kay..


So tu gambar masa on the way to Ipoh & kat gopeng..and yg ada lights tu dekat waterfront..jgn memain, Ipoh pun ada  waterfront..haha. Cantik jugalah and there are lots of cafes nearby...masa ni meriah la kan coz CNY. Actually we all saje jalan2 sini coz my MIL, FIL & SIL went to KL that day coz my beras bersalin..you know what i mean by beras kan. X tau?? You all ni x tgk cerita P.Ramlee kut. It's biras actually. Dpt baby boy jugak. Byknye anak buah kan, anak sendiri je blom..iskh2.

Oh ya..pagi tu after my inlaws dah gerak ke kl, we went for site seeing kat Banjaran..ala yg ada air panas tp sayangnye x amik gambar, maybe sebab terkejut tgk harga package yg mmg kelllasss sgt. Before that we all sempat meng 'ganjakan' diri kat Restoran Nasi Vanggey aka nasi ganja..hahaha. Bukan ganja yg haram tu tauuu..ni gelaran jek..
Hari tu ada isu pasal nasi ganja ni tapi yg branch lg satu..kononnye ada t*** manusia..tapi sebenarnya itu fitnah. Tak baik tau fitnah2..Lagi2 sekrg dgn adanya fb, twitter, mudah aje fitnah tersebar. Sgt tidak baik..so sebelum share any info, please verify dulu, jgn main share je nanti share saham dosa memfitnah pulak..na'uzubillah. Kan dah kena ceramah sikit..ok back to topic..hehe.

Next day tu we all balik KL pagi2 coz nak singgah Cameron makan scones...haha. Actually x la pagi sgt, sempat breakfast dulu kat Capati Medan Gopeng. I suke tau capati kat sini esp dgn kuah sardin, mmg meletopss. And scones pun i sgt suka makan dgn cream & jam..sambil menikmati teh tarik & udara cameron yg nyaman...



Oklah till then..XOXO